Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων
Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων
Έλα μαζί μας

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Day)

 Το Πανελλήνιο Δίκτυο SDG17 Greece για τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε). τιμά τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Day) που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948.

 Με τη Διακήρυξη αυτή, τα κράτη διαβεβαίωσαν ότι “δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη παρά μόνο αν είναι θεμελιωμένη στην κοινωνική δικαιοσύνη” και διακήρυξαν ότι “όλοι οι Άνθρωποι, χωρίς διάκριση φυλής, πίστης, φύλου έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν την υλική τους πρόοδο και την πνευματική τους ανάπτυξη μέσα στην ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την οικονομική εξασφάλιση και στις ίσες ευκαιρίες”.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων, η πρόεδρος του Δικτύου SDG17 Greece, κα Μαρίνα Πατούλη προέβη στην εξής δήλωση: “Όραμα των εμπνευστών της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ήταν ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις. Σήμερα, το όραμα αυτό συνεχίζει να αποτελεί τον παγκόσμιο ‘φάρο’ που εκπέμπει το φως της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας  και της ευημερίας, που  φέρνει  την ελπίδα. Σήμερα, τιμούμε επίσης τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τους ανθρώπους μπροστά στο αυξανόμενο μίσος, τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και την καταπίεση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το σύνολο των 17 στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΗΕ και ‘υπηρετεί’ το Δίκτυο SDG 17 Greece σε συνεργασία με τα μέλη του, ευθυγραμμίζονται πλήρως και βρίσκονται σε απόλυτη αντιστοιχία με τις διατάξεις της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στην κρίσιμη αυτή περίοδο που βρίσκεται η Ανθρωπότητα, το καθήκον μας είναι σαφές και συνιστά ‘μονόδρομο’: Ας υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα – για όλους, παντού”.

info: Το SDG 17 Greece είναι ένα Πανελλήνιο Δίκτυο για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε), για τον Πολιτισμό, την Παιδεία, το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α), με μέλη Δήμους, ακαδημαϊκά ιδρύματα οργανισμούς, δίκτυα και άλλους φορείς. Το Δίκτυό μας τελεί υπό την αιγίδα του Γραφείου Επικοινωνίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Ελλάδα και Κύπρο. Το SDG 17 Greece αγκαλιάζει ως ιδρυτικό μέλος η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA