Η UNESCO είναι ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization).
Ιδρύθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1945 και από τότε προσφέρει τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του στους τομείς αυτούς σε όλο τον πλανήτη.
Η Εκπαίδευση, οι Κοινωνικές και οι Φυσικές Επιστήμες, ο Πολιτισμός και η Επικοινωνία είναι τα μέσα με τα οποία υπηρετεί τις πανανθρώπινες αξίες, με στόχο την ευημερία του ανθρώπου σε ένα ειρηνικό κόσμο.
Η UNESCO λειτουργεί ως ένα παγκόσμιο εργαστήριο ιδεών και διαδραματίζει ένα ρυθμιστικό ρόλο στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας θέτοντας τα πρότυπα σύναψης διεθνών συμφωνιών επί διαφόρων ζητημάτων τα οποία ανακύπτουν στις σύγχρονες κοινωνίες. Ο Οργανισμός επίσης διευθετεί την διάδοση και την ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσης, ενώ παράλληλα προσφέρει βοήθεια στα κράτη μέλη ώστε να αποκτήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, προκειμένου να υπηρετούν τους θεσμούς και τελικά τον άνθρωπο στις τοπικές κοινωνίες.
Εν συντομία, η UNESCO προωθεί τη διεθνή συνεργασία* μεταξύ των 193 κρατών μελών και των 6 συνδεδεμένων μελών τηςστους τομείς της Εκπαίδευσης, της Επιστήμης, του Πολιτισμού και της Επικοινωνίας.
* Από τον Οκτώβριο του 2007 η UNESCO εργάζεται για την δημιουργία συνθηκών πραγματικού διαλόγου ο οποίος βασίζεται στον σεβασμό στις κοινές αξίες και την αξιοπρέπεια του κάθε πολιτισμού και της κάθε κουλτούρας. Ο ρόλος αυτός είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η οποία συνιστά επίθεση κατά της ανθρωπότητας στο σύνολό της. Σε ένα κόσμο ο οποίος απαιτεί επειγόντως ένα παγκόσμιο όραμα αειφόρου ανάπτυξης, οι αξίες της τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του αμοιβαίου σεβασμού και της καταπολέμησης της φτώχειας, συνιστούν αξίες οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της UNESCO, και γι’ αυτό το λόγο αποτελούν τον άξονα κάθε δραστηριότητας και κάθε αποστολής της.
Μέσω των στρατηγικών και των δραστηριοτήτων, η UNESCO επιδιώκει ενεργά την επίτευξη των στόχων Ανάπτυξης της Χιλιετίας, ιδίως εκείνων που αποσκοπούν στην:
Πέρα από την προώθηση των προσωπικών επαφών μεταξύ των ειδικών εμπειρογνωμόνων ή την ενίσχυση των εκπαιδευτικών συστημάτων, η UNESCO συμβάλλει στη διάδοση της γνώσης, λειτουργώντας ως κέντρο συλλογής και διανομής διεθνώς εξειδικευμένων πληροφοριών στους διάφορους τομείς δράσης της, χρησιμοποιώντας γραπτά κείμενα και, σε μεγαλύτερο βαθμό, ηλεκτρονικά μέσα. Η UNESCO εκδίδει περίπου 50 δελτία και 20 περιοδικά κάθε χρόνο, 100 τίτλους βιβλίων, είτε ως εκδόσεις του Οργανισμού είτε σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, ενώ παρουσιάζει παγκόσμιες εκθέσεις ανά διετία σχετικά με την κατάσταση της εκπαίδευσης, της επιστήμης, του πολιτισμού και της επικοινωνίας. Η Ετήσια Ενημερωτική Στατιστική Έκδοση (The Statistical Yearbook) είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο αναφοράς με πληροφορίες για σχετικά θέματα απ’ όλες τις χώρες του κόσμου.
Πηγή: www.unesco-hellas.gr