Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων
Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων
Έλα μαζί μας

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μήνυμα της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου Λυκόβρυσης – Πεύκης Μαρίνας Πατούλη-Σταυράκη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 

 

«Οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές έναν φιλικότερο πλανήτη»

 

 

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα πρέπει να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για τον καθένα μας -είτε είναι συλλογικός φορέας, είτε απλός πολίτης- να συλλογιστεί την ευθύνη του και το χρέος του. Ευθύνη απέναντι στο Περιβάλλον και τις φυσικές πηγές, που οφείλουμε να προστατεύσουμε, καθώς ούτε ανεξάντλητα είναι, ούτε εύκολα αποκαθίστανται. Και χρέος, απέναντι στις επόμενες γενιές, οι οποίες έχουν κάθε δικαίωμα να απολαύσουν έναν πλανήτη με λιγότερη ρύπανση.

Τα μοντέλα ανάπτυξης που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια επιβάρυναν δραματικά το περιβαλλοντικό ισοζύγιο της Γης, χωρίς να καταφέρουν να προσθέσουν κάτι σημαντικό στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Ήρθε η ώρα, ως Πολιτεία, αλλά και ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, να αναζητήσουμε εκείνες τις λύσεις που και την υγιή ανάπτυξη θα υπηρετούν, αλλά και το φυσικό μας Περιβάλλον θα σέβονται και θα προστατεύουν.

Ιδιαίτερα οι Δήμοι, ανεξαρτήτως των μεγάλων ελλειμμάτων που παρατηρούνται σε επίπεδο εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού, οφείλουν να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα που διαθέτουν σε τρία βασικά επίπεδα: πρώτον, στην εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων πάνω σε έργα προάσπισης και βελτίωσης του Περιβάλλοντος, δεύτερον στην υιοθέτηση περιβαλλοντικά φιλικών μοντέλων λειτουργίας και τρίτον, στη διαρκή ενημέρωση – παρότρυνση των δημοτών να ακολουθήσουν μια πιο οικολογική στάση ζωής.

«Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη Φύση για να επιβιώσει. Σε αυτόν τον αιώνα έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι για να επιβιώσει, πρέπει να την προστατέψει» έλεγε ο διάσημος εξερευνητής Jacques-Yves Cousteau, αναφερόμενος στον προηγούμενο αιώνα.

Κι αν τότε τα λόγια του ήταν επίκαιρα, ας αναλογιστούμε τι είναι σήμερα…

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA