Πεύκη, Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μαρίνα Πατούλη: «Ας επαναπροσδιορίσουμε την επέτειο του 1821 σε αφετηρία μιας νέα εθνικής παλιγγενεσίας»
Για την αναγκαιότητα μιας νέας εθνικής παλιγγενεσίας ενάντια σε κάθε μορφή υποδούλωσης και καταδυνάστευσης, που θα προάγει τις διαχρονικές αξίες της ενότητας, της ομοψυχίας, της αδελφοσύνης και της δημοκρατίας έκανε λόγο η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης & πρόεδρος του Ομίλου για τη UNESCO Βορείων Προαστίων κα Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη, από τον χώρο του Ηρώου στη δημοτική κοινότητα Λυκόβρυσης, την Κυριακή 25 Μαρτίου.
Εκπροσωπώντας την εκπαιδευτική κοινότητα, ως εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Λυκόβρυσης, η κα Πατούλη εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της Ημέρας, εστιάζοντας στο επίτευγμα που συντελέστηκε στην ελληνική επανάσταση του 1821, αλλά και στην επιτακτική ανάγκη να υπάρξει και σήμερα μια αντίστοιχη εθνική αφύπνιση.
«Κόντρα στο ρεύμα της εποχής εκείνης, που δεν επιθυμούσε να αλλάξει την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη, οι πρόγονοι μας ξεκίνησαν έναν αγώνα που είχε έναν μόνον σκοπό. Τη διάσωση της εθνικής ταυτότητας της ελληνικής φυλής. Με τον αγώνα τους, για άλλη μία φορά, οι Έλληνες έδειξαν σε όλον τον κόσμο ότι δεν βάζουν τίποτα πάνω από την επιθυμία τους για ελευθερία και ανεξαρτησία. Ότι το πνεύμα και η ψυχή των Ελλήνων δεν υποτάσσεται», σημείωσε η κ. Πατούλη, ενώ προσδιορίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, πρόσθεσε:
«Για εμάς τους σύγχρονους Έλληνες, ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου δεν πρέπει να είναι μια απλή επέτειος, αλλά να αποτελεί έναυσμα για τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητάς μας. Του ρόλου που ως κράτος θέλουμε να διαδραματίσουμε στη σύγχρονη διεθνή τάξη πραγμάτων».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο σπουδαίο και διακριτό ρόλο που διαδραμάτισε κατά την περίοδο της επανάστασης του 1821 η Εκκλησία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Εκκλησία ήταν η μοναδική οργανωμένη δύναμη, η οποία κατάφερε να διαφυλάξει τη γλώσσα, την παράδοση, την εθνική αυτοσυνειδησία και την ιστορία, μέσα στα στήθη των υπόδουλων Ελλήνων».
Η κα Πατούλη έδωσε, επίσης, έμφαση στη νέα γενιά και στη σφυρηλάτηση μια ισχυρής εθνικής ταυτότητας, σημειώνοντας: «Ως Ελληνίδα γυναίκα και μάνα, αλλά και ως εκπαιδευτικός, συναισθάνομαι το βαρύ χρέος που αναλογεί σε όλους μας να διδάξουμε στη νέα γενιά την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης και κληρονομιάς. Αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας, αλλά και επιβίωσης, για λαούς όπως ο δικός μας, η σφυρηλάτηση της εθνικής μας συνείδησης».
Η κα Πατούλη σε μια αποστροφή του λόγου της μίλησε για το ξεκίνημα μιας νέας παλιγγενεσίας που έχει ανάγκη το Έθνος, με έμπνευση το 1821, υπογραμμίζοντας:
«Πρέπει και πάλι να πάρουμε τα “άρματα” και να αντιμετωπίσουμε όσους επιβουλεύονται την εθνική μας ανεξαρτησία, όσους επιθυμούν να παραχαράξουν την ιστορία μας, όσους απειλούν να μας θέσουν στο περιθώριο των παγκόσμιων εξελίξεων».
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκη μίλησε για την αναγκαιότητα της αυτογνωσίας των Ελλήνων, σημειώνοντας:
«Μα πριν αρχίσουμε το νέο “ξεσηκωμό” μας, πρέπει να σκύψουμε μέσα μας, να αντιμετωπίσουμε τον εσωτερικό εχθρό μας, αυτόν που υπονομεύει την ενότητά μας, που “θαμπώνει” τα οράματά μας, που θέλει να μας κρατά γονατισμένους, ως νεο-ραγιάδες μιας δήθεν ανίκητης υλικής αυτοκρατορίας που δεν μπορούμε να κατατροπώσουμε. Κι όμως, μπορούμε ν’ ανατρέψουμε την κατάσταση, αρκεί να υποτάξουμε το ΕΓΩ στο ΕΜΕΙΣ. Αρκεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να μετατρέψουμε την κρίση σε αφετηρία ριζικών αλλαγών κι ανατροπών σε όλα τα επίπεδα. Αρκεί να θυμηθούμε ότι τη Λευτεριά μας δεν την κληρονομήσαμε, αλλά τη δανειστήκαμε από τους προγόνους μας, για να την κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας».
Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι η κ. Πατούλη συμμετείχε στις εκδηλώσεις εορτασμού της Εθνικής Επετείου για την 25η Μαρτίου σε Λυκόβρυση και Πεύκη, μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα, τη μαθητιώσα νεολαία, τους συναδέλφους της εκπαιδευτικούς και αυτοδιοικητικούς, αλλά και πλήθος συμπολιτών της.
Παράλληλα, ως Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων κατέθεσε στεφάνι στη Λυκόβρυση και την Πεύκη, τιμώντας τη μνήμη των ηρώων αγωνιστών του εθνικού απελευθερωτικού Αγώνα.
Τέλος, παρακολούθησε και στις δύο δημοτικές κοινότητες τις αντίστοιχες μαθητικές παρελάσεις που έλαβαν χώρα, συγχαίροντας όλους του μαθητές που έλαβαν μέρος στις σχετικές εκδηλώσεις.