Πεύκη, Τρίτη 06 Φεβρουαρίου 2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Μαρίνα Πατούλη: «Σερφάρουμε ασφαλώς, όταν σερφάρουμε έχοντας γνώση των κανόνων, όταν είμαστε ΕΜΕΙΣ που έχουμε τον έλεγχο».
Η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε μια διαρκώς εξελισσόμενη πραγματικότητα. Δικτυωνόμαστε καθημερινά σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον έρευνας και τεχνολογίας, επιτευγμάτων, ερεθισμάτων και αλλαγών. Η μαγεία της άμεσης, ταχείας και ανεξάντλητής πληροφόρησης του Διαδικτύου δημιουργεί ένα ιδεατό περιβάλλον. Ωστόσο, η δαιμονοποίηση του διαδικτύου δεν θα βοηθήσει στην εξάλειψη των κινδύνων, γι’ αυτό απαιτείται μέτρο, λογική και ισορροπία για τη μεγιστοποίηση της ωφέλειάς του.
Ο Ψηφιακός πολιτισμός ή αλλιώς, ψηφιακή κουλτούρα, των τελευταίων ετών είναι το κοινό περιβάλλον στο οποίο ζούμε, το νέο κοινό «Σπίτι» μας. Η «επιρροή» του αγγίζει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Οι προβληματισμοί που μας γεννά, οι προοπτικές και οι ευκαιρίες που δημιουργεί, οι έμμεσοι και άμεσοι κίνδυνοι που τον συνοδεύουν, αλλά και κάθε έκφραση κοινωνικής δικτύωσης που προβάλλει, συνθέτουν το μοντέλο της νέας πραγματικότητας μέσα στην οποία θα ζήσουμε τα πολλά επόμενα χρόνια.
Οφείλουμε να σταθούμε με σεβασμό απέναντι στη νέα εποχή, να γνωρίσουμε καλύτερα τα δεδομένα που μας προσφέρει και να προετοιμάσουμε το έδαφος για τις νέες γενιές, προωθώντας την ανθρωποκεντρική μας φιλοσοφία στο σύγχρονο πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.
Το μήνυμα που στέλνω σε όλους, μικρούς και μεγάλους σήμερα, Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, είναι ένα:
«Το διαδίκτυο δεν είναι παιχνίδικαι η ορθή γνώση, η ελεγχόμενη και χρηστή διαχείρισή του μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου και ασφαλέστερου κόσμου και ιδιαίτερα για τα παιδιά μας».
Η αλόγιστη χρήση του διαδικτύου υποκαθιστά πολλές φορές την αμεσότητα της ουσιαστικής ανθρώπινης επικοινωνίας, επιτείνοντας το πρόβλημα της αποξένωσης και της μοναξιάς του σύγχρονου ανθρώπου. Πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας πως πωςη ειλικρίνεια και η ζεστασιά της ανθρώπινης επαφής δεν υποκαθίσταται από τις απρόσωπες επιφανειακές και ενδεχομένως επικίνδυνες διαδικτυακές σχέσεις. Στέλνοντας ένα διαδικτυακό μήνυμα σε κάποιον φίλο, για να μοιραστούμε μαζί του ένα χαρούμενο ή ακόμη και στενάχωρο γεγονός, πρέπει να σκεφτούμε μήπως θα ήταν καλύτερα να του το πούμε από κοντά, δίνοντάς του την ευκαιρία με ένα χαμόγελο, ένα χτύπημα στην πλάτη, μια αγκαλιά, να συμμετάσχει στη χαρά μας ή να μοιραστεί τη λύπη μας.
Η προώθηση ενός ασφαλέστερου διαδικτύου αποτελεί ευθύνη όλων μας και απαιτεί την συλλογική συνεργασία ενός πλέγματος φορέων. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να πρωτοστατεί στη διενέργεια ενημερωτικών εκστρατειών σε ομάδες στόχους και στην ανάπτυξη κοινωνικών δικτύων ευρείας συμμετοχής πολιτών. Οφείλει να συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές τόσο για την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση της ηλεκτρονικής παραβατικότητας.
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας καθημερινά διακεκριμένοι συλλογικοί φορείς, εκπρόσωποι της πολιτείας, εκπαιδευτικοί, γονείς αλλά και νέοι άνθρωποι για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο διαδίκτυο που ξεκινάει από ΕΜΑΣ, αγγίζοντας με ασφάλεια το Αύριο.