Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων
Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων
Έλα μαζί μας

Μήνυμα Προέδρου Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων και δημοτικής συμβούλου Αμαρουσίου Μαρίνας Πατούλη Σταυράκη, για την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών

Με αφορμή την 74η Επέτειο της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών, η Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων και δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη, απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Σαν σήμερα στις 24 Οκτωβρίου ιδρύθηκε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Η “Ημέρα Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζει τα διαχρονικά ιδανικά του Χάρτη που υιοθετήθηκε τότε, πριν από 74 χρόνια. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών αυτών έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, της ασφάλειας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Είναι γεγονός ότι έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος σε επίπεδο οικοδόμησης μίας δικαιότερης παγκόσμιας οικονομίας, διαχείρισης απειλητικών για την παγκόσμια δημόσια υγεία ασθενειών και μείωσης των πολεμικών συρράξεων και εμφύλιων συγκρούσεων, ενώ όλα τα κράτη έχουν αναγνωρίσει, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, την ευθύνη τους να προστατεύσουν τους ανθρώπους από τη γενοκτονία, τα εγκλήματα πολέμου, την εθνοκάθαρση και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Όμως, υπάρχουν πολλά ακόμα που χρειάζεται να γίνουν. Το χάσμα μεταξύ πλούσιωνκαι φτωχών συνεχίζει να μεγαλώνει, ενώ πολύ λίγες χώρες βρίσκονται στο σωστό δρόμο για να πετύχουντους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης βάσει της ατζέντας του 2030. Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με τις θηριωδίες του πολέμου, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίεςτους, χάνουν αγαπημένα τους πρόσωπα. Μία κατάσταση διαχρονικά επίκαιρη όπως καταμαρτυρά και ο πόλεμος που εξελίσσεται στην κοντινή μαςΣυρία. Τα πυρηνικά όπλα, η τρομοκρατία, οιεθνικιστικές εξάρσεις εγείρουν φόβους και ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με τη διατάραξη της τάξης και του αναφαίρετου δικαιώματος του ανθρώπου στην ασφάλεια και στην ειρηνική συνύπαρξη. Μπροστά σε όλες αυτές τις παγκόσμιες απειλές, αλλά και μπροστά σε παγκόσμια ζητήματα όπως είναι η φτώχεια, οι μεταδοτικές ασθένειες, οικλιματολογικές αλλαγές οφείλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συλλογικά. Τα θεμέλια για μία κοινή πρόοδο έχουν τεθεί, ωστόσο, ως λαοί, ως κοινωνίες, ως πολίτες οφείλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση της ισότητας των δύο φύλων και των ανθρώπινων δικαιωμάτων καθολικά, για μηδενική φτώχεια και πείνα, υγεία, ποιοτική εκπαίδευση, αξιοπρεπή εργασία και λιγότερες ανισότητες, για μια θαρραλέα δράση για το κλίμα, για μία δίκαιη ισόρροπη παγκοσμιοποίησηκαι βιώσιμη ανάπτυξη».

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA