Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων
Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων
Έλα μαζί μας

Μήνυμα Προέδρου Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων Μ. Πατούλη Σταυράκη, για την πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά ως Τζαμί

Με αφορμή την πρώτη προσευχή, την τελευταία πράξη μετατροπής της Αγίας Σοφιάς σε Τζαμί, η Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων και δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη,απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Σήμερα είναι ημέρα θλίψης για ολόκληρη την Οικουμένη. Συγκλονισμένη παρακολούθησε η ανθρωπότητα όσα διαδραματίστηκαν στην Αγιά Σοφιά, την ιστορική βεβήλωση ενός πανανθρώπινου συμβόλου πολιτισμού, ενός μοναδικού συμβόλου της Χριστιανικής πίστης και του Ελληνισμού. Η σημερινή αυτή πράξη από μέρους της Τουρκίας είναι ένα πλήγμα για τον Δυτικό κόσμο και πολιτισμό,αλλά και ένα κατάφωρο πλήγμα για τα ίδια τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όταν ένας λαός έχει ανάγκη από τέτοιους συμβολισμούς για να μπορέσει να διατηρήσει τη συνοχή του, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό. Η πολιτική φιέστα του Ερντογάν προς τέρψη της ματαιοδοξίας του στερείται νοήματος χωρίς ουσιαστικά τη συμμετοχή της καρδιάς του ισλαμικού τόξου, ωστόσο, η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει ξεκάθαρα τη βαρβαρότητα του γειτονικού μας λαού. Και το δικό μας, όμως, μνημόσυνο, στερείται νοήματος. Παρά την πασιφανή θλίψη που μας προκαλεί ως Έλληνες και Χριστιανούς Ορθόδοξους, για όλα αυτά που αντιπροσωπεύει για εμάς η Αγιά Σοφιά, αλλά και για τους απανταχού Χριστιανούς, η αμήχανη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην καταφανή και ακατανόητη αυτή τουρκική πρόκληση, είναι έκδηλη. Δεν έχουμε ακόμα αξιοποιήσει τα νομικά εργαλεία μας ως χώρα, ως διεθνής κοινότητα, ως UNESCO για να προσβάλλουμε το αντισυνταγματικό Προεδρικό Διάταγμα του Τούρκου ηγέτη. Αυτό που πρέπει να πράξουμε είναι να εξαντλήσουμε σε διεθνές επίπεδο κάθε διαθέσιμο μέσο ώστε να πετύχουμε το οικουμενικό αυτό μνημείο να διατηρηθεί ως Μουσείο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA