Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων
Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων
Έλα μαζί μας

Συνάντηση Εργασίας Ιδρυτικών μελών & Γενική Συνέλευση Δικτύου SDG 17 Greece Αθρόα συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στις εναρκτήριες εργασίες του μοναδικού ελληνικού Δικτύου για τη διάχυση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε στους άξονες Πολιτισμός-Παιδεία-Περιβάλλον-Ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες

Το ξεκίνημα της κοινής προσπάθειας των Δήμων της χώρας που απαρτίζουν το Πανελλήνιο Δίκτυο SDG 17 Greece για την προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με προτεραιότητα στους Άξονες Πολιτισμός – Παιδεία – Περιβάλλον – Ανάπτυξη Ο.Τ.Α, σηματοδότησε η πρώτη Συνάντηση Εργασίας των ιδρυτικών μελών του Δικτύου, οι οποίοι και κατέθεσαν τη δέσμευσή τους να συμβάλλουν στη συνδιαμόρφωση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού πλαισίου για τις τοπικές κοινωνίεςόπως, επίσης, στην ανάδειξη και διείσδυση αρχών και πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης για την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών και των Δήμων της Ελλάδας. Με την ευκαιρία της Συνάντησης Εργασίας, τα ιδρυτικά μέλη πραγματοποίησαν την πρώτη Γενική Συνέλευση του Δικτύου. Μετά το πέρας της Συνέλευσης συγκροτήθηκε σε Σώμα το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τη Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη.

Στην έναρξη της Συνάντησης, η Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη, ως Πρόεδρος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής,καλωσόρισε τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου. Χαιρετίζοντας τις εργασίες, στην τοποθέτησή της παρουσίασε τις στοχεύσεις, τις συμμαχίες και τα επόμενα βήματα του Δικτύου SDG 17 Greece.

«Ως Δίκτυο φιλοδοξούμε να ενώσουμε τις τοπικές αυτοδιοικήσεις και κοινωνίες και να αποτελέσουμε το όχημα για την προώθηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα. Χάρη στη στήριξη όλων σας, το νεοσύστατο Δίκτυο SDG 17 Greece, έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να έχει περισσότερα από 100 μέλη, κυρίως από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτή είναι η μεγάλη μας δύναμη. Η δική σας συμμετοχή και στήριξη σε μια προσπάθεια που μας ενώνει όλους, γιατί μας αφορά όλους κι αφορά πρώτα και πάνω από όλα, τις τοπικές μας κοινωνίες. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη, γιατί την προσπάθειά μας την στηρίζει πρώτη από όλους η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και προσωπικά ο Πρόεδρος της και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι η δραστηριοποίηση του Δικτύου λειτουργεί υποστηρικτικά και συμπληρωματικά στις δράσεις και πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Κ.Ε.Δ.Ε τα τελευταία χρόνια, που στόχο έχουν να αναδείξουν τον κομβικό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει η τοπική αυτοδιοίκηση στη διάχυση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Μία στόχευση που ετέθη ως προτεραιότητα και από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση κατά την παρουσίαση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” για την Αυτοδιοίκηση. Οι στόχοι αυτοί αναδείχθηκαν και ως εθνική προτεραιότητα, που θα κληθούν να υπηρετήσουν η κυβέρνηση και η ελληνική αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια, μέσα από την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι το νεοσύστατο Δίκτυο SDG 17 Greece, ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα για τη διάχυση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε στην τοπική αυτοδιοίκηση, αποκτά έναν ισχυρό σύμμαχο. Το ίδιο το Κεντρικό Κράτος. Γεγονός που μας διευκολύνει αφενός στην προσπάθειά μας για περαιτέρω ενίσχυση του Δικτύου μας με νέα μέλη, αφετέρου στην επίτευξη των καταστατικών μας στόχων, με κεντρικό σκοπό να αναδείξουμε και να διεισδύσουμε στην πράξη τις κατευθυντήριες γραμμές, αρχές και πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης βάσει αυτών των 17 Στόχων, για την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών, των τοπικών κοινωνιών και των Δήμων της Ελλάδας».

Αναφερόμενη στις στρατηγικές συμμαχίες του Δικτύου SDG17 Greece, η κ. Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη, σημείωσε: «Στο νέο μας ξεκίνημα, προχωράμε με σιγουριά και αυτοπεποίθησηέχοντας εξασφαλίσει τη στρατηγική συμμαχία με το Γραφείο Επικοινωνίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Ελλάδα και την Κύπρο. Στρατηγικής σημασίας είναι η συνεργασία μας με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και την Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρώπης, που αποτελεί έμπρακτη στήριξη των στόχων του Δικτύου τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εξίσου σημαντική είναι η εμπιστοσύνη επίσημων κρατικών φορέων, καθώς ήδη έχουμε εξασφαλίσει την αιγίδα των Υπουργείων Εξωτερικών, Πολιτισμού, Παιδείας, Ανάπτυξης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μετανάστευσης και Ασύλου, και από μέρους της ακαδημαϊκής κοινότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την επίσημη εναρκτήρια εκδήλωσή μας τον προσεχή Σεπτέμβριο. Όλες αυτές οι συμμαχίες και συνεργασίες αποδεικνύουν ότι το εγχείρημά μας στηρίζεται σε ισχυρά θεμέλια και μας ενισχύουν σημαντικά στο έργο που έχουμε να επιτελέσουμε. Το SDG 17 Greece έρχεται να εισάγει μία νέα φιλοσοφία στην αναπτυξιακή πραγματικότητα της χώρας. Ως Δίκτυο θέλουμε να δημιουργήσουμε την επόμενη ημέρα των πόλεων, σύγχρονων, «έξυπνων», δικτυωμένων και να προσφέρουμε το μέγιστο όφελος στους πολίτες. Είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε ένα Δίκτυο ισχυρό, παρεμβατικό, με ουσιαστικά αποτελέσματα και δράσεις για τις πόλεις και τους πολίτες. Να δημιουργήσουμε τους διαύλους σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να εξασφαλίσουμε στα μέλη μας πρόσβαση σε προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία με επίκεντρο τον Πολιτισμό, την Παιδεία, το Περιβάλλον, την Ανάπτυξη».

Τις εργασίες της Συνάντησης χαιρέτισαν τα μέλη της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Δικτύου, αλλά και οι υποψήφιοι για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, καταθέτοντας συνολικά τη στήριξή τους στο Δίκτυο μαζί και τη βεβαιότητα για την επιτυχία του εγχειρήματος για την ευόδωση των στόχων του. Παράλληλα, κατέθεσαν προτάσεις για συνέργειες και κοινές δράσεις αλλά και έθεσαν στη διάθεση του Δικτύου εργαλεία για την προώθηση των σκοπών του. Χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία και τη δικτύωση ως απαραίτητη συνθήκη για τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής, τοποθετήθηκαν θετικά για τις συμμαχίες του Δικτύου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ εστίασαν στη σημασία του να γίνουν οι 17 Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης κτήμα της ελληνικής τοπικής κοινωνίας, καθώς οι συγκεκριμένοι άξονες αντιπροσωπεύουν την ίδια τη ζωή και την καθημερινότητα κάθε πολίτη.

Στόχοι και προτεραιότητες του Δικτύου
Η δραστηριοποίηση του Δικτύου SDG 17 Greeceεπικεντρώνεται σε τέσσερα πεδία διείσδυσης και δραστηριοποίησης: Πολιτισμός, Παιδεία, Περιβάλλον, Ανάπτυξη.

Τον ρόλο και τους στρατηγικούς άξονες του Δικτύου, αλλά και τα εργαλεία του στην προσπάθεια αυτή, παρουσίασε ο επιστημονικός συνεργάτης του Δικτύου SDG 17 GreeceΓιώργος Κορμάς. Ανάμεσα στα εργαλεία διάχυσης και διείσδυσης του Δικτύου περιλαμβάνονται: i) Διαδραστικός ιστότοπος, για την αύξηση της εξωστρέφειας των Δήμων. ii)Ευρωπαϊκή Δικτύωση. Το SDG 17 Greece συμμετέχει στα ευρωπαϊκά δίκτυα Culture Action Europe, Europeana Pro και Europa Nostra iii) Χρηματοδοτικά εργαλεία με επίκεντρο τους 8 άξονες – Στόχους όπως α) απευθείας διεκδίκηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων β) Αξιοποίηση χρηματοδοτικών δυνατοτήτων μέσω ΕΣΠΑ γ) Εθνικοί πόροι δ) Χορηγίες iv) Συνεργασίες με ακαδημαϊκά ιδρύματα και φορείς.

Όσον αφορά στο επόμενο διάστημα, οι προτεραιότητες του Δικτύου για το 2020 – 2021 είναι οι εξής:
– Η επικοινωνιακή επένδυση στην εξωστρέφεια και στη διάχυση της ταυτότητας, των στόχων και των δράσεων του Δικτύου μέσα από στοχευμένες εκδηλώσεις
– Η διοργάνωση Ημερίδας σε συνεργασία με τους Έλληνες Πρέσβεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συμμετοχή μελών του Δικτύου, αιρετών και παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης με σκοπό την ενημέρωση για τις ευκαιρίες που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πρόοδο των τοπικών κοινωνιών
– Η ευαισθητοποίηση τοπικών κοινωνιών -πολιτών -επιχειρήσεων -φορέων για τη νέα βιώσιμη αναπτυξιακή κουλτούρα Δήμων και Τοπικών Κοινωνιών στη βάση μίας ενιαίας εκστρατείας ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης
– Η ανάπτυξη προγραμμάτων σε συνεργασία με τον ακαδημαϊκό και επιστημονικό χώρο με σκοπό την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας.

Από τη Γενική Συνέλευση και τις αρχαιρεσίες που ακολούθησαν, αναδείχθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου με μέλη: Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη, Δημοτική Σύμβουλος Αμαρουσίου και Πρόεδρος Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων (Πρόεδρος), Δημήτρης Καφαντάρης, Δημοτικός Σύμβουλος Πύλου και Πρόεδρος του Δικτύου «Βιώσιμη Πόλη» (Αντιπρόεδρος), Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη και Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (Γραμματέας), Ηλίας Αποστολόπουλος, Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού (Μέλος), Ιωάννης Φωστηρόπουλος, Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου (Μέλος), Γεώργιος Παναγόπουλος, Δήμαρχος Σαλαμίνας (Μέλος), Νικόλαος Μελετίου, Δήμαρχος Ασπροπύργου (Μέλος), Ανδρέας Κονδύλης, Δήμαρχος Αλίμου (Μέλος), Νικόλαος Μπάμπαλος, Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Γεώργιος Μαρκόπουλος, Δήμαρχος Γαλατσίου και Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Μέλος), Διονύσης Στανίτσας, Δήμαρχος Ιθάκης (Μέλος), Ιωάννης Καλαφατέλης, Δήμαρχος Διονύσου (Μέλος), Ευάγγελος Μπουρνούς, Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Παρόντες στη Συνάντηση Εργασίας και στην πρώτη Γενική Συνέλευση του Δικτύου SDG 17 Greece, ήταν ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς, ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου, ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο Πρόεδρος του Δικτύου «Βιώσιμη Πόλη» Δημήτρης Καφαντάρης, ο Δήμαρχος Γαλατσίου και Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής Γιώργος Μαρκόπουλος, ο Δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, ο Δήμαρχος Επιδαύρου Αναστάσιος Χρόνης, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Νικόλαος Μπάμπαλος, ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γεώργιος Θωμάκος,ο Δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας Χρήστος Στάθης, ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Ιωάννης Φωστηρόπουλος, ο Δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος, ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, ο Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας Γεώργιος Παναγόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Δημήτρης Σωτηρόπουλος, η Αντιδήμαρχος Αγρινίου Μαρία Παπαγεωργίου, ο Αντιδήμαρχος Αχαρνών Ευάγγελος Αραμπατζής, ο Αντιδήμαρχος Δάφνης – Υμηττού Αργυρώ Βογιατζόγλου, ο Αντιδήμαρχος Διονύσου Νικόλαος Καρυστινός, ο Αντιδήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Φώτης Ιασωνίδης, ο Αντιδήμαρχος Κερατσινίου Μιλτιάδης Θεόδοτος, ο Αντιδήμαρχος Κιλκίς Θεμιστοκλής Κοσμίδης, ο Αντιδήμαρχος Μαραθώνα Γεώργιος Ζορμπάς, η Αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης Κλαίρη Δεληγιάννη, οΑντιδήμαρχος Περιστερίου Γιώργος Τσαλίκης, ο Αντιδήμαρχος Πετρούπολης Αθανάσιος Σκαλιστήρας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αγίων Αναργύρων Βασίλης Αναλυτής, ο Γενικός Γραμματέας Ελευσίνας Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΔΥ Δάφνης – Υμηττού Ιωάννης Τζιβελέκας, ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες από τους Δήμους Διονύσου, Νέας Φιλαδέλφειας, Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Νέας Σμύρνης κ.α.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA