Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων
Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων
Έλα μαζί μας

Μήνυμα Προέδρου Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων Μαρίνας Πατούλη Σταυράκη, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων

Με αφορμή τον εορτασμό την 28η Ιανουαρίου της Ευρωπαϊκής Ημέρας Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, η Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη, απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Η τεχνολογία και η παγκοσμιοποίηση της δικτύωσης και της πληροφορίας δημιουργούν νέες προκλήσεις για την ιδιωτικότητα και την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων. Είναι γεγονός ότι κάθε μας δραστηριότητα σε κάθε επίπεδο της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής αφήνει και ένα αποτύπωμα χωρίς να γνωρίζουμε οι πληροφορίες που δίνουμε πούταξιδεύουν και ποιοι είναι οι αποδέκτες του. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα συνίστανται σε οποιαδήποτε πληροφορία σχετίζεται με ένα φυσικό πρόσωπο, χωρίς να έχει σημασία αν η πληροφορία αναφέρεται στον ιδιωτικό, στον επαγγελματικό ή στον δημόσιο βίο του. Τα προσωπικά δεδομένα ποικίλλουν και μπορούν να είναι από ένα ονοματεπώνυμο είτε μια φωτογραφία ή μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέχρι τα στοιχεία ενός τραπεζικού λογαριασμού, στοιχεία που έχουν αναρτηθεί σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, πληροφορίες σχετικά με το ιατρικό ιστορικό ή τη διεύθυνση IP ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σε κάθε μας συναλλαγή, σε κάθε βήμα κατά την πλοήγησή μας στον κυβερνοχώρο, προσφέρουμε προσωπικές πληροφορίες. Δεδομένου ότι τα προσωπικά δεδομένα αποτελούν προϋπόθεση για την άσκηση άλλων θεμελιωδών δικαιωμάτων μας, όπως της ελευθερίας του λόγου και της συνείδησης, οφείλουμε όλοι μας να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν, ποιο είναι το ρίσκο που αναλαμβάνουμε με κάθε ηλεκτρονικό ίχνος που αφήνουμε, πώς μπορούμε όσο το δυνατόν καλύτερα να προστατεύουμε τον εαυτό μας.

 Είναι γεγονός ότι η πολυπλοκότητα της σύγχρονης ζωής και η ολοένα και μεγαλύτερη εξάρτηση μας από την τεχνολογία μας δημιουργεί ερωτηματικά αναφορικά με το βαθμό στον οποίον είμαστε έκθετοι μπροστά σε ένα τόσο ευαίσθητο και κρίσιμο ζήτημα. Αναγνωρίζοντας αυτή την πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε το 2016 σε τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου ψηφίζοντας ένα σύνολο νέων διατάξεων που μεταβάλλει εκ βάθρων την προστασία προσωπικών δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυστηροποιεί σε σημαντικό βαθμό το προϋπάρχον πλαίσιο, δίνοντας και το στίγμα για το πόσο οχυρωμένοι ή όχι είμαστε. Δεδομένου ότι ο κόσμος μας πηγαίνει μόνο μπροστά, ο ψηφιακός πολίτης μόνο του όπλο για την προστασία των προσωπικών του δεδομένων έχει την ορθή και την όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση για κάθε παράμετρο της δραστηριότητάς του. Πιστεύοντας στο δόγμα του Ενημερωμένος πολίτης ίσον Ασφαλής Πολίτης μπορούμε να θωρακίσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα ανθρώπινα ιδανικά και δικαιώματά μας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA