Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων
Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων
Έλα μαζί μας

Επετειακή Έκθεση «ΟΠΥ ΖΟΥΝΗ – Στα Όρια της Φαντασίας» από τον Όμιλο για την UNESCO Βορείων Προαστίων με την αιγίδα του Δήμου Αμαρουσίου

Εγκαίνια Έκθεσης, Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, 7 μ.μ., Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη Αμαρουσίου «Σπύρος Λούης» (Βασ. Σοφίας, Πλατεία Ηρώων)

Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της ΕπετειακήςΈκθεσης «ΟΠΥ ΖΟΥΝΗ – Στα Όρια της Φαντασίας» πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αμαρουσίου ενόψει των εγκαινίων της Έκθεσης την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 7 μ.μ. στηνΟλυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη Αμαρουσίου «Σπύρος Λούης» (Βασ. Σοφίας, Πλατεία Ηρώων). Την Έκθεση διοργανώνει ο Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων με την αιγίδα του Δήμου Αμαρουσίου (Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αμαρουσίου– Κ.Ε.Δ.Α) με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την απώλεια της μεγάλης Ελληνίδας εικαστικού (1941 – 2008) και θα διαρκέσει από 5 έως12 Δεκεμβρίου 2018.

Για τη μεγάλη Ελληνίδα Εικαστικό Όπυ Ζούνη και την Επετειακή Έκθεση μίλησαν η Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων Μαρίνα Πατούλη, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Α Νίκος Πέππας, ο Πρόεδρος της εταιρίας Consulting Revival S.A.Γιώργος Αντύπας, ο γιος της Όπυς Ζούνη Γιάννης Ζούνης, και η Ιστορικός Τέχνης και Επιμελήτρια έκθεσης Νικολένα Καλαϊτζάκη. Συντονιστής της Συνέντευξης Τύπου ήταν ο υπεύθυνος δημοσίων – διεθνών σχέσεων και επικοινωνίας του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων Νίκος Παπαδάκης.

Προλογίζοντας την παρουσίαση η Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων ΠροαστίωνΜαρίνα Πατούλη, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Στη βάση των αρχών και των ιδανικών που πρεσβεύει η UNESCO, ο πολιτισμός αποτελεί προτεραιότητά μας ως πυλώναςανάπτυξης και φορέας ιδεών που μπορεί και πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο στο κοινωνικό «γίγνεσθαι». Σε αυτό το πλαίσιο, ηγούμαστε και πολιτιστικών προτάσεων προς το κοινό αναδεικνύοντας εκπροσώπους που μέσα από το έργο τους

 

 

έχουν αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στο σύγχρονο διεθνές και ελληνικό εικαστικό τοπίο. Προσφέροντας τα κατάλληλα εργαλεία και ερεθίσματα, διευρύνουμε τους πολιτιστικούς ορίζοντες της κοινωνίας, ενεργοποιούμε τα πολιτιστικά αντανακλαστικά και καλλιεργούμε μία νέα, ανώτερη οπτική αντίληψη της ζωής. Και η Όπυ Ζούνη ως μία μορφή πρωτοποριακής σκέψης και εικαστικής αποτύπωσης ξεκάθαρα προσφέρει μία διαφορετική οπτική αντίληψη. Το όραμα και τα χαρακτηριστικά που απέδιδε στα έργα της συνθέτουν μία μοναδική καλλιτεχνική έκφραση».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Α Νίκος Πέππας, ανέφερε: «Έχοντας πετύχει να αναγνωριστεί ως κορυφαία εκπρόσωπος των εικαστικών τεχνών διεθνώς, η Ελληνίδα πρωτοπόρος της γεωμετρικής αφαίρεσης Όπυ Ζούνη, έχει εκθέσει τα έργα της σε μουσεία, πινακοθήκες, γκαλερί, χώρους τέχνης και δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και για πρώτη φορά σε συνεργασία με τον Όμιλο για την UNESCO Βορείων Προαστίων φέρνουμε το κοινό της πόλης μας σε «επαφή» με το έργο της Όπυς Ζούνη μέσα από τη συγκεκριμένη επετειακή έκθεση. Επιθυμία μας είναι οι χώροι πολιτισμού στον Δήμο μας να είναι ανοικτοί σε καλλιτεχνικά ρεύματα, δημιουργίες και ανθρώπους της τέχνης που μέσα από τα χνάρια τους κάνουν το Μαρούσι πλουσιότερο πνευματικά και πολιτιστικά».

Μιλώντας για την Όπυ Ζούνη αλλά και το έργο της η Ιστορικός Τέχνης και Επιμελήτρια της έκθεσηςΝικολένα Καλαϊτζάκη, σημείωσε«Όταν εισέρχεται κανείς στους μαγνητικά ζωγραφισμένους κόσμους της Όπυς Ζούνη αντιλαμβάνεται αμέσως την υπέρβαση μιας καλλιτεχνικής Ιδιοφυίας που εισήγαγε πρωτοπορίες και που άφησε, με την αυθεντικότητα της, μια πολύτιμη παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, κατακτώντας μια ξεχωριστή κορυφή, στον εγχώριο και διεθνή εικαστικό μας χάρτη. Βαθιά πνευματική, πηγαία δημιουργική και εφευρετική, η Όπυ Ζούνη, με ρίζες τα βιώματα της και την κλασική της παιδεία που σμιλεύθηκε τόσο από τον αιγυπτιακό, αλλά και από τον ελληνικό πολιτισμό, η ΌπυΖούνη, επιδόθηκε σε ποικίλους τρόπους προσέγγισης και απόδοσης των έργων της. Το ζωηρό, έντονο χρώμα, η αρμονική συνύπαρξη και συνδιαλλαγή των χρωματικών διαβαθμίσεων και αντιθέσεων, αλλά και των γεωμετρικών στοιχείων και σχημάτων ή η ενσωμάτωση στοιχείων που προέρχονται από το φυσικό περιβάλλον (γη, νερό, αέρας, φωτιά) αλλά και στοιχείων με καθαρά συμβολική αναγωγή όπως είναι οι πύλες – ανοίγματα, οι κύβοι, οι καθρέφτες αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα των έργων της Όπυς Ζούνη». 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA