Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων
Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων
Έλα μαζί μας

Στα Όρια της Φαντασίας… η Ολυμπιακή Πινακοθήκη Αμαρουσίου

Στα εγκαίνια της Επετειακής Έκθεσης «Στα Όρια της Φαντασίας» που φιλοξενείται στην Ολυμπιακή Πινακοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου, την οποία διοργάνωσε ο Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων με την αιγίδα του Δήμου Αμαρουσίου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αμαρουσίου (ΚΕΔΑ) με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την απώλεια της μεγάλης Ελληνίδας εικαστικού, εκπρόσωπο της γεωμετρικής αφαίρεσης, Όπυς Ζούνη, παραβρέθηκε ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, χαιρετίζοντας το πολιτιστικό γεγονός.

Στον χαιρετισμό του κατά την τέλεση των εγκαινίων, ο κ. Πατούλης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στα πολιτιστικά αγαθά, αλλά και ευρύτερα στην προαγωγή του πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γ. Πατούλης επισήμανε τα εξής:

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τον πολιτισμό ως αγαθό πολυτελείας, ως προϊόν βιτρίνας, αλλά ως ανθρώπινη εσωτερική ανάγκη και ροπή για καλλιέργεια, δημιουργικότητα και ταυτόχρονα ως μέσο προσωπικής προόδου και βελτίωσης της καθημερινής μας ζωής.

»Με οδηγό τη δύναμη του πολιτισμού ως φορέα έκφρασης των πολιτών, οφείλουμε να ανοίξουμε τον διάλογο με την κοινωνία και να διαμορφώσουμε μία νέα κοινή πολιτική πολιτισμού που να μην αρκείται στα παλιά και καθιερωμένα, να στηρίζει τις εναλλακτικές και πειραματικές ιδέες και προτάσεις, να εισάγει έναν πολιτισμικό διάλογο με όλους συνομιλητές. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η φιλοξενία στην πόλη μας της έκθεσης των έργων της εικαστικού Όπυς Ζούνη.

»Ο πολιτισμός ακόμα και σε εποχές δύσκολες, όπως και αυτές που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας, δεν έπαψε να εμπνέει, να αποτελεί εφαλτήριο για να παραμένουν οι άνθρωποι δημιουργικοί.

»Αντικατοπτρίζοντας τα ερεθίσματα της κάθε εποχής, οι άνθρωποι της τέχνης διατηρούν τη φαντασία, το πνεύμα και τη δημιουργική τους διάθεση σε εγρήγορση μιλώντας στις ψυχές μας και προσφέροντας το βάλσαμο για τις πληγές της κοινωνίας μας. Οι άνθρωποι της τέχνης προσφέρουν την έμπνευση και τα υλικά για μία δημιουργική επανεκκίνηση μιας κοινωνίας».

Στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων, Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη, ανέφερε:

«Μέσα από την επετειακή έκθεση «Στα Όρια της Φαντασίας» για πρώτη φορά προσφέρουμε στο κοινό του Αμαρουσίου και ευρύτερα στο κοινό των βορείων προαστίων την ευκαιρία να έλθει σε «επαφή» με το έργο της κορυφαίας Ελληνίδας εικαστικού Όπυς Ζούνη και να αποκτήσει μία συνολική άποψη. Στη βάση των αρχών και των ιδανικών που πρεσβεύει η UNESCO, ως Όμιλος ηγούμαστε πολιτιστικών προτάσεων προς το κοινό αναδεικνύοντας εκπροσώπους που μέσα από το έργο τους έχουν αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στο σύγχρονο διεθνές και ελληνικό εικαστικό τοπίο. Προσφέροντας τα κατάλληλα εργαλεία και ερεθίσματα, διευρύνουμε τους πολιτιστικούς ορίζοντες της κοινωνίας, ενεργοποιούμε τα πολιτιστικά αντανακλαστικά και καλλιεργούμε μία νέα, ανώτερη οπτική αντίληψη της ζωής. Η έκθεση “Στα Όρια της Φαντασίας” περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά δείγματα από το ευρύ φάσμα της καλλιτεχνικής της διαδρομής προσφέροντας μία σφαιρική ματιά του έργου της Όπυς Ζούνη, μίας εκπροσώπου της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής έκφρασης με αναγνώριση πέραν των συνόρων της πατρίδας μας. Εξάλλου αυτή είναι και η μαγεία του πολιτισμού, ότι δεν γνωρίζει σύνορα. Αλλά τα ιδανικά και το μεγαλείο που εμπεριέχει είναι πανανθρώπινο κεκτημένο».

Η κ. Πατούλη ευχαρίστησε την οικογένεια Ζούνη, καθώς και όλους τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακούς, ανθρώπους της τέχνης και του πνεύματος, εκπροσώπους από τον χώρο της πολιτικής και τοπικούς συλλόγους του Αμαρουσίου, της Λυκόβρυσης – Πεύκης και της Κηφισιάς που τίμησαν με την παρουσία τους τη βραδιά των εγκαινίων.

Από την πλευρά του, στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αμαρουσίου, Νίκος Πέππας, ανέφερε: «Επιθυμία μας είναι οι χώροι πολιτισμού στον Δήμο μας να είναι ανοικτοί σε καλλιτεχνικά ρεύματα, δημιουργίες και ανθρώπους της τέχνης που μέσα από τα χνάρια τους κάνουν το Μαρούσι πλουσιότερο πνευματικά και πολιτιστικά».

Για τη μεγάλη Ελληνίδα εικαστικό Όπυ Ζούνη και την Επετειακή Έκθεση μίλησαν, επίσης, ο πρόεδρος της εταιρείας Consulting Revival S.A., Γιώργος Αντύπας, ο γιος της Όπυς Ζούνη, Γιάννης Ζούνης, ο σύζυγος της Όπυς Ζούνη, Αλέκος Ζούνης, ο ιστορικός Τέχνης – ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, και η ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια έκθεσης Νικολένα Καλαϊτζάκη. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο υπεύθυνος Δημοσίων – Διεθνών Σχέσεων και Επικοινωνίας του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων, Νίκος Παπαδάκης.

Η έκθεση με ελεύθερη είσοδο για το κοινό θα διαρκέσει έως τις 12 Δεκεμβρίου 2018 με ωράριο λειτουργίας Δευτέρα – Κυριακή 10:00-13:00 και 17:00-20:00.

Παρόντες στη βραδιά των εγκαινίων ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, Παναγιώτης Βραχνός, ο αντιδήμαρχος Αμαρουσίου Σπύρος Σταθούλης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Δήμου Αμαρουσίου (ΟΚΟΙΠΑΔΑ), Πέτρος Κόνιαρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Λυκόβρυσης – Πεύκης Κώστας Μπαλδεράνος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος της Β4 ΝΟ.Δ.Ε Ν.Δ., Σπύρος Αβραμάκος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου, Γιάννης Νικολαράκος, η πρόεδρος της οργάνωσης «Παναθηναϊκή» Αμαρουσίου, Βάσω Γεωργοπούλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου, Δημήτρης Κοσμίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Λυκόβρυσης – Πεύκης «Αριστοτέλης», Ελευθέριος Γιαννουλόπουλος, ο πόεδρος του Α.Ο. Πεύκης, Σταύρος Μονεμβασιώτης, ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λυκόβρυσης – Πεύκης, Βασίλης Μίκας, η πρόεδρος του Συλλόγου «Αμαρυλλίδες» Κηφισιάς, Νίκη Παξιμαδάκη, ο επίτιμος καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Αθηνών Γιάννης Σίσκος, η συγγραφέας Ευρυδίκη Σιγαλού, ο υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου Θοδωρής Αμπατζόγλου, ο υποψήφιος δήμαρχος Πεντέλης Λευτέρης Κοντουλάκος, ο πρώην πρόεδρος της Β4 ΝΟΔΕ Νίκος Αδαμόπουλος, οι πολιτευτές Ζωή Ράπτη, Ιωάννα Καλατζάκου, Νίκος Παχύλας, ο αντιπρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων, Μάρκος Μιχελάκης, η γραμματέας του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων, Αναστασία Χρόνη, το μέλος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων Μαρία Αραμπατζή, καθώς και λοιποί εκπρόσωποι της τέχνης, της πολιτικής και φορέων από τους Δήμους Αμαρουσίου και Λυκόβρυσης – Πεύκης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA