Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων
Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων
Έλα μαζί μας

Η Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων Μ. Πατούλη Σταυράκη, ομιλήτρια σε εκδήλωση για την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητα στο Μαρούσι

«Αναγκαιότητα να «χτιστεί» από την αρχή μια νέα φιλοσοφία πάνω στη γυναικεία επιχειρηματικότητα με αλλαγή του τρόπου εκπαίδευσης της νέας γενιάς και λήψη μέτρων για ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στον επιχειρηματικό στίβο»

Τον ρόλο της γυναίκας στο «επιχειρείν» και πώς μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να ενισχυθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα, τα εμπόδια με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη κάθε νέα επίδοξη επιχειρηματίας αλλά και τα «όπλα» που της προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία και η παγκόσμια δικτύωση ανέπτυξε η Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη και δημοτική σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης, μιλώντας σεεκδήλωση για την υποστήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας στο Μαρούσι.

Με επίκεντρο τα αποτελέσματα της Πανελλήνιας Διαβούλευσης για τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και τη λειτουργία στον Δήμο Αμαρουσίου του πρώτου σταθμού σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης για γυναίκες που επιθυμούν να επιχειρήσουν ή επιχειρούν ήδη, παρέχοντάς τους υπηρεσίες συμβουλευτικής, καθοδήγησης, προώθησης, εκπαίδευσης, χρηματοδότησης και networking, η κυρία Πατούλη, εξήρε την πρωτοβουλία αλλά και τον καίριο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση σε επίπεδο διαμεσολάβησης για την ενίσχυση του γυναικείου «επιχειρείν».

«Εάν θέλουμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για την υποστήριξη των γυναικών στο επιχειρείν στην Ελλάδα, θεωρώ ότι τα επόμενα βήματα προς μία επιτυχημένη εκκίνηση ή επανεκκίνηση για όσες γυναίκες επιθυμούν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα, θα πρέπει να έχουν ως αφετηρία τις τοπικές κοινωνίες. Οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν να αναλάβουν πολυεπίπεδοπρωταγωνιστικό ρόλο ενθαρρύνοντας μέσα από στοχευμένα προγράμματα αλλά και στηρίζοντας τη γυναικεία επιχειρηματική δράση».

Αναφερόμενη στα πολλαπλά οφέλη για τη γυναίκα μέσα από την ένταξή της σε ένα πρόγραμμα επιχειρηματικού προσανατολισμού, η κ. Πατούλη, έδωσε έμφαση και στην αναγκαιότητα να «χτιστεί» από την αρχή μια νέα φιλοσοφία πάνω στη γυναικεία επιχειρηματικότητα «ώστε οι επόμενες γενιές να μην χρειαστούν να παλέψουν από το σημείο που ξεκίνησαν οι δικές μας γενιές σε αυτόν τον τομέα, αλλά από μία πιο προωθημένη βάση, την οποία θα αναπτύξουν περαιτέρω, ώστε πολύ σύντομα να μην χρειάζεται να χρησιμοποιούμε διακριτικούς τίτλους μεταξύ ανδρικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας. Εάν θέλουμε να αλλάξουμε την κοινωνία μας αυτό θα προκύψει αλλάζοντας τη θέση της γυναίκας μέσα σε αυτήν, και το επιχειρηματικό “γίγνεσθαι” αποτελεί ένα τέτοιο πεδίο ανεξαρτητοποίησης, απελευθέρωσης και διεκδίκησης της θέσης που της αναλογεί».

Στη βάση των αρχών και των σκοπών που υπηρετεί ο Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων, μεταξύ άλλων, η δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης για όλους και η εξάλειψη των διακρίσεων, η κ. Πατούλη, εκδήλωσε τη βούληση στη βάση του εκπαιδευτικού και κοινωνικού προσανατολισμού του Ομίλου, να προωθήσει πρωτοβουλίες και συνεργασίες με την εκπαιδευτική κοινότητα, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον επιχειρηματικό κόσμο με στόχο να «ανθίσει» η ιδέα του «επιχειρείν» στον γυναικείο πληθυσμό.

Αναπτύσσοντας περαιτέρω τη φράση της γηραιάς κυρίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ «Όταν οι γυναίκες πετυχαίνουν, οι οικονομίες πετυχαίνουν ακόμη περισσότερο» η κ. Πατούλη, ολοκλήρωσε την ομιλία της αναφέροντας: «ο κόσμος μας με περισσότερες γυναίκες “ηγέτες στο “επιχειρείν, στην πολιτική, στην εργασία θα είχε λιγότερες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, θα είχε περισσότερη δικαιοσύνη και ανθρωπιά».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι πανελλήνιων και παγκόσμιων φορέων γυναικών, οργανισμών επιχειρηματικότητας, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου καθώς και της κοινωνίας των πολιτών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA