Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων
Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων
Έλα μαζί μας

Μήνυμα Προέδρου Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων και δημοτικής συμβούλου Αμαρουσίου Μ. Πατούλη Σταυράκη, για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών, η Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων και δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη, απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Η σημερινή ημέρα κάθε άλλο παρά μας μας αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό. Και ενώ ο κόσμος έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά στην ισότητα των φύλων και στη χειραφέτηση των γυναικών με τους στόχους ανάπτυξης της χιλιετίας, οι γυναίκες και τα κορίτσια συνεχίζουν να υφίστανται τις διακρίσεις και τη βία σε κάθε γωνιά του κόσμου. Τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και την 21η Νοεμβρίου του 2019, για την ενδοοικογενειακή βία στη χώρας μας, είναι αποκαρδιωτικά. Από τα 18.500 περιστατικά που απευθύνθηκαν στα αρμόδια συμβουλευτικά κέντρα τα 16.600 αυτών αφορούσαν σε περιστατικά βίας με περισσότερο από το 70% αυτών να είναι γυναίκες. Η ισότητα των φύλων δεν αποτελεί μόνο ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα αλλά και απαραίτητο θεμέλιο για έναν ειρηνικό, βιώσιμο και με ευημερία κόσμο. Το φαινόμενο της έμφυλης βίας είναι καθημερινό, παγκόσμιο, και περιλαμβάνει οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας όσων την υφίστανται. Αποτελεί πυρήνα της έμφυλης ανισότητας που οδήγησε και οδηγεί σε διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Η βία κατά των γυναικών είναι ένα πολυμορφικό φαινόμενο που απαιτεί σωστή οργάνωση, συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ευρεία ενημέρωση του κοινού σχετικά με το τί είναι βία, πώς τη διαχειριζόμαστε είτε ως θύματα είτε ως κοινωνικός και οικογενειακός κύκλος του θύματος. Απαιτεί ένα οργανωμένο πλαίσιο κοινωνικής προστασίας που θα ενθαρρύνει το θύμα να σπάσει τη σιωπή του και την αλυσίδα της βίας. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα μπροστά στην κατεύθυνση αυτή και στη χώρα μας μέσα και από στοχευμέναευρωπαϊκά προγράμματα, ωστόσο, οι προσπάθειες όλων μας, συλλογικά και ατομικά, δεν θα πρέπει να σταματήσουν μέχρι να δοθεί ένα τέλος στη διάκριση κάθε μορφής σε βάρος των κοριτσιών και των γυναικών οπουδήποτε στον κόσμο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA