Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων
Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων
Έλα μαζί μας

Στην 4η Συνάντηση Απόδημου Ελληνισμού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πεύκη, 31 Ιουλίου 2017

 

Στην 4η Συνάντηση Απόδημου Ελληνισμού

Μαρίνα Πατούλη: «Η ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ μπορεί να αποτελέσει το εμπνευσμένο σταυροδρόμι μιας δυναμικής, συλλογικής προσπάθειας, χωρίς σύνορα»

Στην 4η συνάντηση απόδημου ελληνισμού στην Αρχαία Ολυμπία παραβρέθηκε η Πρόεδρος του Ομίλου για τη Unesco Βορείων Προαστίων, ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης & εντεταλμένη σύμβουλος πολιτισμού του ΕΔΔΥΠΠΥ κα Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη, το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Ιουλίου, στο Συνεδριακό κέντρο «Δημήτρης Βικέλας», στις εγκαταστάσεις  της Διεθνούς  Ολυμπιακής Ακαδημίας. Ως επίσημη προσκεκλημένη, η Πρόεδρος του Ομίλου για την UnescoΒ.Προαστίων χαιρέτισε τις εργασίες του συνεδρίου τονίζοντας πως «Ο Έλληνας και ιδιαίτερα αυτός που κατοικεί «έξω από τα σύνορα», απέδειξε ότι με το ήθος, τη θέληση και την αξιοπρέπειά του μπορεί να εμπνεύσει μια νέα ΕΛΛΑΔΑ. Μια ΕΛΛΑΔΑ που κατέκτησε τις Αγορές του εξωτερικού. Μια ΕΛΛΑΔΑ που διέπρεψε στα Πανεπιστήμια. Μια Ελλάδα που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων μπροστά στον εθνικό κίνδυνο. Μια Ελλάδα της διασποράς που σήκωσε και σηκώνει ψηλά τη σημαία της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΞΙΟΣΥΝΗΣ».

Η κα Πατούλη μιλώντας από καρδιάς στο ένθερμο ακροατήριο της μεγάλης οικογένειας των Ελλήνων της διασποράς, απέδωσε τα εύσημα, διότι όπως είπε: «Είστε ένα από τα δυναμικότερα κεφάλαια της παγκόσμιας οικονομίας και πολιτιστικής δημιουργίας. Αποτελείτε την περήφανη ΕΛΛΑΔΑ του ΧΘΕΣ αλλά και την πολλά υποσχόμενη ΕΛΛΑΔΑ του Αύριο. Τη ζωντανή Ελλάδα των αρχών και αξιών που κληρονομήσατε από τις προηγούμενες δοξασμένες γενιές και αυτήν την οποία κληροδοτείτε επάξια στα παιδιά και τα εγγόνια σας. Η ελληνική σας συνείδηση παραμένει άγρυπνη σαν τη σπίθα μέσα στη στάχτη. Η γλώσσα, η θρησκεία, η καταγωγή, οι παραδόσεις και ο πολιτισμός. Έχετε αποδείξει και αποδεικνύετε καθημερινά με ειλικρινείς πράξεις ΕΥΕΡΓΕΤΙΣΜΟΥ, ΦΙΝΑΘΡΩΠΙΑΣ και ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑΣ, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που πάντα υπάρχουν, ό,τι δεν είστε απλώς συμπατριώτες αλλά αληθινοί πατριώτες»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Ιουλίου στην Αρχαία Ολυμπία τιμήθηκαν για τη δράση τους, στον τομέα του ο καθένας, προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τιμητική διάκριση δόθηκε στο Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ κ. Γιώργο Πατούλη για τη προσφορά του και της δράσης του για την εθνική ανάκαμψη και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ όλων των Ελλήνων της Διασποράς. Αντίστοιχες τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν στο Δήμαρχο Πύλου – Νέστωρος Δ. Καφαντάρη και το Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Ε. Κοτζιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε η Πρόεδρος του Ομίλου για την Unesco Βορείων Προαστίων με εκπροσώπους και φορείς της ελληνικής ομογένειας εκδηλώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μια από κοινού προοπτική ανάπτυξης εποικοδομητικών συνεργασιών στους τομείς: των επιστημών, της παιδείας, του πολιτισμού και του ανθρωπισμού.Η κα Πατούλη μίλησε με θέρμη για δράσεις και στρατηγικές που έχουν στο επίκεντρο: την Ελλάδα, τη Γλώσσα, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, την Καινοτομία, τις Νέες Τεχνολογίες, την Εκπαιδευτική κατάρτιση, την Κοινωνική προσφορά, οι οποίες σε συνδυασμό με τις πανανθρώπινες αξίες που αντιπροσωπεύει η Unesco διεθνώς, μπορούν να σηματοδοτήσουν το Αύριο των παιδιών μας, να συμβάλλουν στη κοινή μας κουλτούρα και να προάγουν την μακραίωνη και ένδοξη Ιστορίας μας.

Η κα Πατούλη κατά τη διάρκεια της ομιλίας της έδωσε το στίγμα για την οικοδόμηση μιας ΝΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, με ενωμένες τις δυνάμεις του απανταχού ελληνισμού, ως αντίδοτο στην εθνική, οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουμε καθημερινά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Η πίστη σε ιδανικά και αξίες είναι το μόνο αντίδοτο στις καθημερινές δυσχερείς συνθήκες και απειλές που δεχόμαστε ως παγκόσμιοι πολίτες. Μόνο με κοινές αρχές και ιδεώδη μπορούμε να οικοδομήσουν τελικά τον κόσμο που θέλουμε να ζούμε. Έναν κόσμο που η ΕΛΛΑΔΑ θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, εντός και εκτός συνόρων. Η Ελλάδα που κρύβουμε μέσα μας, η πανανθρώπινη δύναμη του Πολιτισμού μας, οι κοινές μας καταβολές και διδακτικές εμπειρίες, μπορούν να συνηγορήσουν στην οικοδόμηση της ΝΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

  • Της ΕΛΛΑΔΑΣ που προάγει τις Επιστήμες και τον Πολιτισμό.
  • ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ που ενθαρρύνει και αξιοποιεί τα νέα μυαλά.
  • ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ που δε λησμονά την ΙΣΤΟΡΊΑ της.
  • ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ που σέβεται την ταυτότητά της.
  • ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ που ξεπερνά τον εαυτό της.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συνάντησης στην Αρχαία Ολυμπία πραγματοποιήθηκε και το FORUM  Επιχειρηματικότητας με θέμα:  «Η Ελλάδα του χθες – του σήμερα – του αύριο». Η 4η Παγκόσμια Συνάντηση Απόδημου Ελληνισμού ήταν υπό την αιγίδα και διοργάνωση της ΚΕΔΕ, του Οργανισμού «Η αυτού Μεγαλειότης ο Έλλην Μετανάστης, “Ηιs Majesty the Greek Immigrant”, της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας, της Ολυμπιακής Επιτροπής, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, της Επιτροπής Φίλαθλου Πνεύματος, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, του δήμου Πύλου Νέστωρος και πολλών άλλων φορέων.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA